Alla inlägg den 28 juli 2013

Av Camilla - 28 juli 2013 08:53

I hemmet kan man spara en hel del slantar om man snålar lite. Givetvis beror det ju också på vilket sorts boende man har,har man lägenhet betalar man ju t.ex ett fast pris för värme och vatten. Men då kan man ju i stället försöka att tänka lite på miljön och spara för den sakens skull.


1. Spara vatten när du duschar och borstar tänderna genom att stänga av vattnet när du inte använder det. Vattnet behöver inte stå och rinna hela tiden. Dels kostar det pengar och dels är det dåligt för miljön.


2. Släck lamporna i de rum som du inte är i.


3. Byt ut alla glödlampor till LED lampor. De lamporna kostar lite mer men drar desto mindre el. Dvs, mindre utgifter och bättre för miljön.


4. Satsa på ljus som belysning. Det är mysigt och billigt. Glöm inte att släcka dem bara.


5. Kolla regelbundet på olika avtal rörande hemmet. Försäkringsbolag ger ofta rabatt om man har flera saker på samma bolag, hem, djur bil osv. Var vaksam.


6. Kolla regelbundet på bankernas olika räntor och erbjudanden om du har lån. Det kan spara massa pengar om man är lite uppmärksam. Ställ krav på din bank om du har varit kund länge.


7. Ha inte på värmen ( i alla fall inte fullt ös ) på sommaren. Solen gör det mesta arbetet, gratis!


8. Satsa på billig uppvärmning i den mån det går, se över alternativen. Kanske går det att installera solenergi eller bergvärme t.ex?


9. Mina barn är små, 1 och 4 år, så de får bada tillsammans. Mindre vatten och de tycker att det är jättekul.


10. Tvätta inte i onödan. Många kläder går att använda fler dagar i rad om de inte är fläckiga och luktar illa. En del kläder behöver dessutom bara vädras av lite, häng ut dem i solen ett tag. Det sparar energi, vatten och sliter inte på plaggen.


11. Torka kläder på torkställning i den mån det går. Att hänga ut kläder i solskenet gör att de luktar lite extra gott dessutom och det sparar energi och är helt gratis.


12. Diska med full diskmaskin. Köp dessutom inte det dyraste diskmedlet bara för att det har ett känt märke, de billiga märkena är minst lika bra. Här går även att göra smarta miljöval.


13. Gillar du löskokta ägg? Låt vattnet koka upp och stäng sedan av plattan. Plattan håller sig varm tillräckligt länge för att äggen ska bli färdiga.


14. Låt regnet ta hand om gräsmattan.


15. Kokar du vatten i tekokare så använd den mängd du ska ha. Det kostar mer ju mer vatten du kokar upp. har läst på idg.se att 1,5 l vatten kostar ( att värma upp med tekokare ) 116:- om året medan 2 dl kostar ca 28:- om året. Kan låta som en bagatell men faktum är att småpengar blir stora pengar, dessutom kan manha roligare för slantarna som blir över.


16. Dra ur kontakten till dator och tv + dvd apparater när de inte används. De drar ström även i avstängt läge. Börjar det åska är ju dessutom kontakterna redan uttdragna. Ha inte datorn i viloläge, det drar självklart också ström.


17. Låt inte laddare sitta i eluttag när de inte används. De drar visserligen en liten mängd ström men det är farligt ur brandrisk synpunkt. Även om risken är liten så är den dum att ta.


18. Låt telefonen laddas när den behöver och använd den inte under den tiden, det drar mer ström.


19. Om du ringer väldigt lite, skaffa kontantkort. Det går att spara en hel del pengar på mobilen om man kollar upp alternativen. Med kontantkort slipper du abbonemangsavgifter samt telefonförsäljare (bra bara det) och du har koll på räkningen varje månad, inga obehagliga överraskningar.


Det var lite spontana tips, återkommer med mer när de dyker upp.

Presentation

Den här bloggen kommer att handla om hur jag försöker att få ut så mycket av livet utan att göra av med för mycket pengar och samtidigt försöka värna lite om miljön.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Juli 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards